ИЗАЂИ НА ИЗБОРЕ: ГЛАСАЈ ЗА БУДУЋНОСТ ТОПЛИЦЕ

У периоду од 11. децембра 2006. године до 19. јанура 2007. године Топлички центар за демократију и људска права реализовао је пројекат Изађи на изборе: гласај за будућност Топлице.

У оквиру пројекта одржане су две трибине, два Кафе парламента, две ТВ дебате, организована је служба правне помоћи у остваривању бирачког права, дистрибуиран је промотивни материјал и упућено позивно писмо свим грађанима Топличког округа који су између два изборна циклуса постали пунолетни и први пут имали могућност да гласају.

Прва трибина под називом Избори 2007. - куда иде Србија", одржана је 26. децембра 2006. године. На трибини је говорио политички аналитичар мр Ђорђе Вукадиновић. Друга трибина је одржана 17. јануара 2007. године. Гост друге трибине био је Зоран Лутовац, политички аналитичар. Трибине су одржане у просторијама народне библиотеке "Раде Драинац". Обе трибине су биле веома добро посећене од стране грађана и медија. Гости трибина су нагласили да је  веома важно да грађани у што већем броју изађу на парлементарне изборе и искористе своје право да утичу на креирање политичке сцене Србије.

 Гости Кафе парламента су били писац Зоран Ћирић и глумица Катарина Радивојевић. Кафе парламенти са  одржани су  10. и  18. јануара 2007. године. Кафе парламенти су организовани у популарном прокупачком кафићу Кастело где су гости, у уводном излагању, прво позвали посетиоце Кафе парламента да изађу на изборе, а касније су посетиоци догађаја имали  прилику да поставе питања и дају коментаре у вези парлментарних избора. Многи посетиоци су у опуштеној атмосфери прилазили гостима, постављали питања и водили отворену дискусију у вези избора.

Две једночасовне ТВ емисије су реализоване на локалној телевизији Грк у ударним терминима од 20.00 часова. Прва ТВ емисија је реализована 10. јануара 2007. године гости су били  проф. др Чедомир Чупић (Факултет политичких наука) и  Лазар Марићевић (Центар за развој Србије).  Друга ТВ емисија је реализована 19. јануара 2007. године и у њој су учествовали Милорад Бјелетић (Београдска отворена школа) и Зоран Ћирић, писац. Гости ТВ емисија су позвали грађане да изађу на парламентарне изборе.

Топлички центар за демократију и људска права је 17 и 18.  јануара послао свим пунолетним грађанима Топличког округа, који први пут имају право гласа, писмо којим их је позвао да узму учешће на парламентарним изборима.

Излазност грађана Прокупља на парламентарним изборима далеко је надмашила републички просек и износи 68,99%, а излазност на нивоу округа износи 66,48%.

Пројекат је финансијски подржан од стране Института за одрживе заједнице.


Топлички центар за демократију и људска права; Кнез Михаилова 36/2, 18400 Прокупље, тел: 027 324 493; office@topcentar.org.rs