ОТВОРЕНО О КОРУПЦИЈИ
 

Топлички центар за демократију и људска права, у сарадњи са Ужичким центром за људска права и демократију реализовао је пројекат Отворено о корупцији. Пројекат је реализован у периоду јануар-децембар 2011. године а финансијски је подржан од стране Фонда за отворено друштво. Главне активности на пројекту су биле обука за представнике грађанског друштва и медија и покретање часописа Досије корупција.
 

ОКРУГЛИ СТО ДОСИЈЕ КОРУПЦИЈА

У Медија центру у Београду одржан је Округли сто на којем је представљен први број часописа "Досије корупција".

На Округлом столу говорили су Драган Добрашиновић
, Коалиција за надзор јавних финансија, Родољуб Шабић, Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, проф. др Зоран Ивошевић, Универзитет Унион, проф. др Мирослав Прокопијевић, Институт за европске студије и Миодраг Милосављевић, Фондaција за отворено друштво.

По речима Драгана Добрашиновића, генератор и извор корупције је извршна власт, а после власти, развој системске и озбиљне корупције подстиче и правосуђе, "реформисано на овај наопаки и наказни начин начин". Он је указао да је у борби против системске корупције веома важна улога грађанског друштва, које међутим, колико год се трудило, у овом тренутку нема јасне и артикулисане одговоре на копрупцијске изазове.  

На издавање "Досијеа корупција" Коалицију су, како је објаснио, мотивисали они који су сајтове чија израда кошта 500 евра плаћали 30.000 или 25.000 евра или "они који непостојеће сајтове плаћају 30.000 евра. "Они који за седам или десет дана оглашавања на турниру за један плакат плаћају пола милиона евра и који кажу да је све то нормално и логично, они који за један софтвер, чији садржај нама није доступан, плаћају преко милион евра", прецизирао је Добрашиновић.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић рекао је да је обрачун са корупцијом постао егзистенцијалан задатак који захтева ангажовање свих друштвених ресурса. Он је истакао да је информација у рукама грађана важно, али не и најјаче средство у борби против корупције, наводећи да је много јаче средство чињеница да постоји проблем доћи до информације од јавног значаја. "Чим је неко рекао да је нешто тајна, то је у интересу јавности и индикативно", навео је Шабић.

Проф. др Зоран Ивошевић рекао је, говорећи о корупцији у правосуђу да је присуство корупције у тој области забрињавајуће. "Стање корупције у правосуђу је у обрнутој сразмери са владавином права и правном државом", оценио је Ивошевић осврћући се на стање у тој области пре, током и након општег избора носилаца правосудних функција.

Проф. др Мирослав Прокопијевић, говорећи о економској страни корупције, рекао је да та појава разара друштво, тера инвеститоре и много "кошта". По његовој оцени, кључ за борбу против корупције је држава, а извршна власт је најоодговорнија јер својим механизмима зауставља "истраге озбиљних случајева".

Миодраг Милосављевић, говорећи о улози грађанског друштва у борби против корупције, истакао је да се сваки динар уложен у борбу против корупције вишеструко враћа и да ће Фонд за отворено друштво радити на томе да се антикорупцијска заједница и даље шири.

Преузмите први број часописа Досије корупција.

Преузмите други број часописа Досије корупција.


СЕ
МИНАР ОТВОРЕНО О КОРУПЦИЈИ

Топлички центра за демократију и људска права је на Mећавнику, од 16. до 20. фебруара 2011. године, реализовао семинар Отворено о корупцији". Полазници семинара су били представници невладиних организација и медија из Србије.

Циљ семинара је био да се подигну капацитети представника медија и организација грађанског друштва активних у борби против корупције у сфери јавних финансија.

Полазници семинара су обрадили следеће теме: Систем јавних финансија у Србији; Економска цена корупције у јавним финансијама; Институционални  надзор јавних финансија-механизми контроле; Закон о буџетском систему; Закон о јавним набавкама; Закон о агенцији за борбу против корупције; Мониторинг јавних финасија-увод и кораци ка јавности; Успостављање и развој партнерства у борби против корупције; Тема, циљеви и циљана публика у процесу јавног заговарања транспарентних јавних финансија; Мреже, коалиције, план примене праћење и оцена резултата јавног заговарања; Антикорупцијске иницијативе грађанског друштва у медијима; Значај јавног наступа за креирање повољног окружења за унапређење антикорупцијских политика; Развијање поруке и њено представљање јавности; Припреме за телевизијски наступ; Технике телевизијског наступа.

Предавачи на семинару су били: Оливера Ковачевић, РТС; Наташа Миљковић, РТС; проф. др Мирослав Прокопијевић, Институт за европске студије; Милорад Бјелетић, Београдска отворена школа и Немања Ненадић, Транспарентност Србија. 

 


Топлички центар за демократију и људска права; Кнез Михаилова 36/2, 18400 Прокупље, тел: 027 324 493; office@topcentar.org.rs