ГРАЂАНСКИ НАДЗОР ЈАВНИХ ФИНАНСИЈА: МОНИТОРИНГ КОНТРОЛНИХ АНТИКОРУПЦИЈСКИХ МЕХАНИЗАМА, ИНСТИТУЦИЈА И ПОЛИТИКА

Топлички центар за демократију и људска права  у сарадњи са Ужичким центром за људска права и демократију,  реализовао је пројекат "Грађански надзор јавних финансија: мониторинг контролних антикорупцијских механизама, институција и политика".  Општи циљ пројекта био је унапређење антикорупцијских механизама и превладавање слабих тачака у борби против корупције у Републици Србији.

Главне пројектне активности
биле су:

  • Изградња капацитета огранизација грађанског друштва и медија за мониторинг антикорупцијских институција и формулисање антикорупцијских иницијатива;
     
  • Мониторинг контолних антикорупцијских институција и тужилаштва и формулисање и јавно представљање препорука за унапређење антикорпцијских механизама.
     
  • Штампање и дистрибуирање  два броја часописа "Досије корупције".

Пројекат је био реализован у периоду  јануар - децембр 2012. године а финансијски је подржан од стране Фондације за отворено друштво.
 

 СЕМИНАР "ГРАЂАНСКИ НАДЗОР ЈАВНИХ ФИНАНСИЈА"
 

Топлички центар за демократију и људска права је у периоду од 23.  до 26. фебруара 2012. године на Мећавнику  реализовао семинар Грађански надзор јавних финансија: мониторинг контролних антикорупсијских механизама, институција и политика. Полазници семинара били су активисти невладиних организација из Србије. 

Предавачи на семинару   били су  Мирослав Прокопијевић, Институт за европске студије, Немања Ненадић, Транспарентност Србија и Милорад Бјелетић, Београдска отворена школа.  

Полазници семинара су кроз интерактивна предавања обрадили следеће теме: Законодавни оквир за сузбијање корупције у систему јавних финансија; Институционални оквир за сузбијање корупције у систему јавних финансија Грађански надзор контролних антикорупцијских институција: методологија и ефекти Грађански надзор правосудних институција: методологија и ефекти; Контролни антикорупцијски механизми у систему јавних финансија; Независне државне институције и тела и контрола јавних финансија; Успостављање методологије мониторинга  контролних антикорупцијских институција; Изградња подршке за унапређење антикорупцијских механизама; Ка ефикасном заговарању за унапређење антикорупцијских механизама.
 

 

Преузмите трећи број часописа Досије корупција Србија против корупције: одбрана и последњи дани?

Преузмите четврти број часописа Досије Корупција Независне антикорупцијске институције: повтратак отписаних.

 


Топлички центар за демократију и људска права; Кнез Михаилова 36/2, 18400 Прокупље, тел: 027 324 493; office@topcentar.org.rs